Spevácky zbor Hron

Spevácky zbor Hron

Galéria

Koncert pri príležitosti turné k 75. výročiu zboru

Spevácky zbor Hron je amatérske vokálne teleso so sídlom v Banskej Bystrici na Slovensku, pomenované podľa rieky Hron, ktorá preteká stredným Slovenskom vrátane mesta. Zbor, ktorý založili v roku 1949 miestni učitelia s podporou Slovenského kultúrneho centra, má v repertoári zborové diela od renesancie až po súčasnosť. Hoci členovia zboru pochádzajú z rôznych profesionálnych prostredí, nie sú to profesionálni speváci, ale skôr nadšení amatéri, ktorých je v súčasnosti približne 30.

Počas svojej 75-ročnej histórie sa zbor Hron zúčastnil na mnohých súťažiach a účinkoval na rôznych podujatiach, vrátane cirkevných i svetských koncertov. Svojou umeleckou interpretáciou sa zbor podelil o krásu, radosť a nadšenie z vokálneho a melodického umenia s tisíckami poslucháčov, pričom reprezentoval mesto Banská Bystrica nielen vo svojej domovine, ale vystupoval aj v iných krajinách, ako sú Poľsko, Rumunsko, Chorvátsko, Česká republika, Grécko, Maďarsko, Taliansko, Holandsko, Španielsko, Švajčiarsko a Vatikán.

Medzi kľúčové míľniky v histórii zboru patrí vydanie magnetofónovej kazety v roku 1994, prvého CD v roku 1999 a vianočného CD v roku 2022. Súčasný dirigent Peter Bibza vedie zbor už vyše 25 rokov a je autorom vlastných skladieb, ako aj úprav slovenských ľudových piesní a sakrálnych skladieb.

Spevácky zbor Hron sa zúčastnil na prestížnych súťažiach a festivaloch ako sú Medzinárodná súťaž speváckych zborov Bedřicha Smetanu v Českej republike, Festival zborového spevu Viliama Figuša - Bystrého v Banskej Bystrici, Medzinárodná súťaž „World Music to Mondo in Musica“, Internationaler CHOR Wettbewerb v Spital an der Drau v Rakúsku (2003, 2004), 20. výročie uznania Chorvátska a Slovenska v Záhrebe v Chorvátsku (2013), Medzinárodný festival speváckych zborov v Krakove v Poľsku (2013), Medzinárodný festival „Vranovský zborový festival“ vo Vranove nad Topľou, Slovensko (2012, 2022), festival v Přerove v Českej republike v roku 2017. V roku 2023 zbor ako jediné zahraničné teleso vystúpil na Medzinárodnom ekumenickom koncerte kajúcnej a pašiovej hudby v poľských Žorách. V roku 2024 zbor vystúpil so zborom Collegium Vocale na spoločných koncertoch v Olomouci v Českej republike..

Dĺžka podujatia: 60 minút

Uvedieme:

Kliknutím na dátum alebo čas zobrazíte podrobnosti predstavenia
Sobota, 16. 11. o 18:00
Kultúrne centrum Banská Štiavnica
Názov: Spevácky zbor Hron
Cena: 0,00 €
Miesto: Kultúrne centrum Banská Štiavnica
Kammerhofská 1
969 01 Banská Štiavnica
Zobraziť na mape